Ana Sayfa Ekonomi 28 Mart 2023 114 Görüntüleme

Üreticiye yağlık ayçiçeği tohumu

İSTANBUL (İGFA) – İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbullu çiftçilere yaptığı tarım takviyesini, yağlık ayçiçeği tohumu dağıtımıyla devam ettiriyor. İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, kuruma müracaat yapan 681 üreticiye, toplam bin 152 torba tohum dağıtımını, “300 Günde 300 Proje” maratonu kapsamında Çatalca’dan başlattı. İmamoğlu; Başakşehir, Arnavutköy ve Çatalcalı çiftçilerin yararlanacağı tohum dağıtım kampanyası için düzenlenen merasimdeki konuşmasına, Türkiye’nin geçmişte ziraî üretimde kendi kendine yeten ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak başladı. “Ama acı bir biçimde dışarıya, kestirim edilemez formda bağımlıyız” diyen İmamoğlu, bunun temel sebeplerini, “Üretime paha vermezseniz, ithalatı ana bir sınır haline getirirseniz, ister istemez böylesi bir duruma düşürürsünüz milletinizi” biçiminde sıraladı.

Yaşananların, daha fazla yapılaşma ve daha fazla rant uğruna tarım alanlarını gözden çıkaran anlayıştan kaynakladığına vurgu yapan İmamoğlu, “Bu gidişin gidiş olmadığını ve hakikaten bizi probleme sokacağını hepimizin görmesi lazım. Bu ülkeyi tarımın gücüyle, tarımın rahmetiyle tekrar buluşturmak, hepimiz için, geleceğimiz için kıymetli bir karardır” diye konuştu. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin tarıma yaptığını, Türkiye’nin ise kendi yanlışları nedeniyle bu alanda gerilediğini kaydeden İmamoğlu, “İstanbul’da, Türkiye’nin en büyük kentinde, dört yıldır tam da bunun için çalışıyoruz. Yani bu yanlış gidişi bilakis döndürme noktasında öncü adımlar atıyor, Türkiye’ye örnek uygulamaları harekete geçiriyoruz. 4 yıl evvel, ‘İstanbul’da Tarım’ diye bir başlığı Belediye Lideri olarak açtığımızda ve insanlara bahsettiğimizde, yüzümüze şaşkınlıkla bakılır, ‘Bu hususa hiç girmesen de olur’ diye tavsiyelerde bulunanlar olurdu. İstanbul ve tarım, güya yan yana gelmeyecek iki kavram, iki söz üzereydi. Lakin bugün her şey çok farklı. İnanın hoş memleketimizin neresine gitsem; doğusuna, güneydoğusuna, İç Anadolu’suna, Karadeniz’ine, ‘İstanbul’da sizin yaptıklarınızı keşke bize burada da mahallî idare ya da devletimizin kurumları yapsa’ diye anlatanlar, sorgulayanlar ve bize teşekkür edenler oluyor” sözlerini kullandı.

“BÜYÜK BİR ZİHİNSEL İHTİLALE GEREKSİNİMİMİZ VAR”

Yakın devirde meydana sarsıntı felaketinde yaşanan can ve mal kayıplarının yüksekliğinin ana nedenlerinden birinin de tarım alanlarının imara açılması olduğunu belirten İmamoğlu, “Meseleye, ülke ölçeğinde bakarak, kentimizden başlayıp, bütün ülkenin bu yanlışlardan dönmesini sağlamak konusunda büyük bir seyahate, büyük bir dönüşüme, büyük bir zihinsel ihtilale muhtaçlığımız var” tabirlerini kullandı. İstanbul özelinde tarım, hayvancılık, balıkçılık ve arıcılık alanlarında üreticilere verdikleri dayanaklardan örnekler veren İmamoğlu, “Üreticilerimize, bizim için ne kadar pahalı olduklarını en güçlü bir halde onlara hissettirmek, onları morallendirmek, onları cesaretlendirmek ve kabiliyetlerinin farkına varmalarını sağlamayı çok istemiştik. Aslında bunu da başardık. Ne oldu biliyor musunuz sonuçta? 2019 yılı sonuna gerçek yola çıktığımız ve 2021 yılında İstanbul’da birinci uygulamalarına dayanak uygulamalarına başladığımızda, 693 üretici olduğunu tespit edip, onlara katkı sunduk. Bugün üretici sayımız, İstanbul’da 8 bin 226 şahsa ulaştı” bilgilerini paylaştı.

“TARIMIN, ÇİFTÇİNİN DEĞERİNİ BİLMEYEN YÖNETİCİLERDEN KURTULMAK ZORUNDAYIZ”

“Siz imkan ve fırsat verirseniz, inanın bu memleketin boşta, açıkta, kullanılmayan, ekilmeyen hiçbir köşesi kalmaz” diyen İmamoğlu, “Bitkisel üretimde, hayvansal üretimde, arıcılıkta, balıkçılıkta faaliyet gösteren 8 bin 226 İstanbul İstanbul’da yaşayan hemşehrimle, -az evvel hanım çiftçimizin dediği gibi- biz de ‘16 milyon İstanbullu için üretiyoruz’ diyen çiftçilerimizle gurur duyuyorum. Hepinizin emeğine sağlık” halinde konuştu. İstanbul’un dışındaki kimi kentlere de ziraî manada katkı sunduklarını aktaran İmamoğlu, “Tarımın, çiftçinin değerini bilmeyen yöneticilerden kurtulmak zorundayız. Bu çok net. Bu cennet vatanın en değerli kalemlerinden birisi olmalıdır. Tarımın, çiftçinin değerini bilmeyen muhtarsa bile, ismi siyasi partinin ilçe lideri bile olsa, belediye lideri da olsa, büyükşehir belediye lideri da olsa, bakan da milletvekili de olsa, cumhurbaşkanı da olsa; tarımın değerini bilmiyorsa, ona güle güle demek lazım. Çok net” formunda konuştu.

“BU İŞİN LATİFESİ YOK; SİZLERDEN TAKVİYE İSTİYORUZ”

“Tarımda dışa bağımlılıkla çaba etmeli ve buna son vermeliyiz” diyen İmamoğlu, “Bu işin latifesi yok. Bu iş, ‘beka sorunu’ dediğimiz sıkıntılardan birisidir. Temennimiz, isteğimiz, memleketimizde tarıma hak ettiği pahası verecek takımlar olarak, başta Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı seçtirerek ve onun yol arkadaşları olarak bizleri, bilhassa atılı masanın değerli başkanlarıyla bir arada, kocaman bir takımı bu ihtilali başlatmak, demokrasiyi, hak, hukuk, adalet nizamını tekrar ülkemizin her sathına yaymak ismine, elbette ki sizlerden takviye istiyoruz” tabirlerini kullandı. Tarıma takviye ölçüsünün Anayasa’nın 21. hususunda, ‘gayrisafi ulusal hasılanın yüzde 1’inden az olmaması gerektiği’ biçiminde garanti altına alındığının altını çizen İmamoğlu, “Ne yazık ki, bugüne kadar çiftçilerimize hiçbir vakit bu kaynak verilmedi. Hatta bu kaynağın düzeyinin yanına bile yaklaşılmadı. Ben, açıkçası bunu içime sindiremiyorum. Ve çiftçinin hakkını ona vermeyip, bir avuç beşere aktarılan bir sistemin varlığına, artık ben tahammül edemiyorum” dedi.

“SÖZÜNDE DURMAYAN BİZ İSEK, GÜNÜ GELDİĞİNDE BİZİ DE GÖNDERİN”

Kendisinin de çiftçi çocuğu olduğunu kaydeden İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bu tıp takviyelerin, hak ettiği formuyla çiftçilerimizle buluşturulması kıymetli. Birçok konu var. Mazotta ÖTV yükünü indirmekten, çiftçilere kullandığı gübre ve tohum maliyetine dönük yüzde 50’sini takviye olarak geri vermeye kadar birçok hususu, siz değerli çiftçilerimize Millet İttifakı hükümeti hazırlıyor. Benim sizlerden tek ricam; siyasetçilerin, yöneticilerin, sizlere verdiği her kelamı takip edin. Kelamını tutmayanı da derhal sandıkta cezasını kesin, konutuna yollayın. Verdiği kelamları tutmayanı, gönderin. Biz, 4 yılda ne diyoruz? ‘Yaptık. Yanınızda durduk. Tarımı destekledik. Her konuda örnek verebilirim. Ben değil yalnızca. Ankara’da Mansur Yavaş Liderim da verir, öbür kentlerdeki bütün belediye liderlerimiz da verir. Kelamında durmayan biz isek de günü geldiğinde bizi de gönderin. Bu kadar net. Siyaset yapan insanların, hizmet yapan insanların, hele hele bizler üzere belediye lideri, bakan, cumhurbaşkanı üzere, inşallah yarınlarda başbakan üzere, birtakım konuları yerine getirmekle mükellef, devletin yöneticileri, kesinlikle sizlere hesap vermek zorundadır. Ne olur, hakkınıza bu manada sahip çıkın. Bu ülkenin sahibinin siz olduğunuzu unutmayın. Bu ülkenin sahibi, 86 milyon insanımız.”

ÇİFTÇİ MERVE ÇAVUŞ: “16 MİLYON İÇİN ÜRETİYORUZ”

Dördüncü nesilden çiftçi olduğunu belirten Korkut Arıkan, “Belediye Liderimiz Sayın Ekrem İmamoğlu’na, bizi üretime teşvik ettiği için, hakikaten çok teşekkür ediyoruz. Bu verdikleri tohumlar, gübreler, fideler… Burada en kıymetli şey, bunun karşılıksız verilmesiydi. Bütün belediyeler için bunun örnek olması lazım” dedi. Bayan üretici Merve Çavuş da hislerini, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bizlere sağladığı fide, mazot, yağlık ayçiçeği tohumu dayanaklarından ötürü Ekrem İmamoğlu Liderimize çok teşekkür ediyoruz. ’16 Milyon İçin Çalışıyoruz’ diyor Büyükşehir Belediyesi. Bizler de 16 milyon için üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz diyorum” kelamlarıyla lisana getirdi. Çatalca Ziraat Odası Lideri Seyit Çetin de konuşmasında, yakın coğrafyamızda yaşanan Rusya-Ukrayna savaşına dikkat çekerek, “Bugünlerde ayçiçeği tohumu, buğday tohumu, gübre, mazot, fide ve gibisi takviyeleri İstanbul’umuz tarımınaa bir can suyu vermektedir. Bu proje kapsamında, başta Büyükşehir Belediye Liderimiz Ekrem İmamoğlu olmak üzere, emeği geçen herkese şahsım ve Çatalcalı çiftçiler ismine çok çok çok teşekkürüm” tabirlerini kullandı.

Konuşmaların akabinde; İmamoğlu, Büyükçekmece Belediye Lideri Hasan Akgün ve Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi, yağlık ayçiçeği tohumunu başlattı.

İBB, 4 YILDA ÇİFTÇİLER İÇİN NELER YAPTI?

İBB, 2020 yılında başlattığı takviye kampanyasıyla; İstanbullu çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmak, ziraî üretimden çekilen çiftçilerimizi tekrar tarıma teşvik etmek ve böylece ziraî alanların betonlaşmasını önlemek maksadı ile yazlık zerzevat üreticilerine domates, biber, salatalık, patlıcan ve karpuz fidesi dayanağı verdi. 2021 yılında bu takviyelere; kışlık zerzevat fidesi, silajlık mısır tohumu, biyolojik çaba emeliyle sarı tuzak, küçük ölçekli balıkçılarımız için tekne bakım materyali ve küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerimize kuzu besi yemi takviyeleri eklendi. 2022 yılında ise, tüm bu takviyelere ek olarak; yağlık ayçiçeği tohumu, ekmeklik buğday tohumu, damla sulama hortumu ve gübre takviyesi, mazot, çilek fidesi, büyükbaş hayvan yemi ve arı yemi takviyeleri ek edildi. 2023 yılında da ziraî üretimde su sarfiyatını azaltan, yabancı otlarla çabayı en aza indiren, tarımda ilaç kullanımını azaltan malç naylonu takviyesi de fiyatsız hizmetlere eklendi.

Bu dayanaklar sayesinde; 2020 yılında İBB’ye kayıtlı 693 olan çiftçi sayısı, 2023 yılında bitkisel üretimde 4.506 bireye ulaştı. İBB’nin 2023 yılı içerisinde İstanbullu çiftçilere vereceği takviyeler şöyle olacak:

• 2.246 çiftçiye, 6.129.306 adet yazlık zerzevat fidesi

• 1.266 çiftçiye, 9.863.400 adet kışlık zerzevat fidesi

• 1.808 çiftçiye, 3.019 torba yağlık ayçiçeği tohumu

• 446 çiftçiye, 1.788 torba silajlık mısır tohumu

• 1.649 çiftçiye, 3.502 torba (175.100 kg) granül gübre

• 525 çiftçiye, 1.902 torba (47.550 kg) damla sulama gübresi

• 190 çiftçiye, 2.989 top malç naylonu

• 489 çiftçiye, 6.500 paket sarı tuzak

• 2.272 çiftçiye, 311.750 litre mazot

• 1.450 küçük ölçekli balıkçıya, tekne bakım materyali, balıkçı tulumu ve çizme

• 1.131 çiftçiye, 1.640 ton büyükbaş besi yemi

DESTEKTEN NASIL FAYDALANILIR?

İstanbul sonları içerisinde ikamet eden ve ziraî üretim yapanlar, takviyeden faydalanabilir. Çiftçiler, 2022 ya da 2023 yılı için alınmış Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dokümanı yahut Ziraat Odası Çiftçi Evrakı, kimlik fotokopisi ile Avrupa Yakası’nda İBB Tarım ve Su Eserleri Müdürlüğü’ne, Anadolu Yakası’nda ise, İBB Beykoz Uyum Merkezi‘ne yahut https://tarimdestekleri.ibb.istanbul/portal üzerinden başvurabilir.

hack forum hacker site gaziantep escort bayan gaziantep escort Shell download cami halısı cami halısı cami halısı cami halısı
antalya escort muğla escort hack forum bahis forum deneme bonusu forum onwin giriş babilbet giriş fethiye escort bahis siteleri Casibom giriş Casibom giriş Casibom giriş Casibom giriş CasiBom giriş deneme bonusu veren siteler cosmiczozo.org hack forum hack forum warez forum hack forum warez forum hack forum warez forum deneme bonusu deneme bonusu